Schrijver

Tijdens zijn loopbaan in het onderwijs zocht Ed Heijmans altijd naar de mens achter de mens, een zoektocht die in zijn boeken wordt teruggevonden, waarin tragiek in mensenlevens het centrale thema vormt.


Ken je mij is een indringend verhaal over het leven en de lijdensweg van een afstandsmoeder.
Het boek beschrijft op meeslepende wijze het leven van Marga van Sloten en Herman Stellingwerf, de zoon die Marga wel kreeg maar nooit mocht zien. Het verlangen naar hem beheerste haar leven op dramatische wijze.
Het begrip ‘afstandsmoeders’ stond in de naoorlogse jaren voor ongewenst zwangere moeders die werden gedwongen afstand te doen van hun kind, omdat dit beter zou zijn voor beiden.


Herkansing is een geschiedenis over eenzaamheid, tegenslag, relaties, nieuwe kansen, schijnsucces en fatalisme.
De metgezellen van onze jeugd hebben altijd een bepaalde macht over onze geest die nauwelijks een latere vriend kan krijgen (Mary Shelley 1797-1851). Hoeveel invloed heeft de jeugd op iemands volwassen leven? Opgegroeid op het eenzame platteland in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw poogt Berend Schoonmaker zijn verleden te ontvluchten waartoe hij zelfs in Italië belandt, maar ook daar blijft zijn levensverhaal hem achtervolgen.