Nieuws

Lezing 80 jaar bevrijding

In het kader van de viering van 80 jaar bevrijding hebben Jan Wunderink en Ed Heijmans een lezing gehouden met als titel Mag ik dat wel vertellen? 

Jan Wunderink is opgegroeid in een gezin, waarvan de vader in de oorlog als krijgsgevangene aan de Birmaspoorlijn werkte en de moeder lid was van de NSB en een landelijke functie bij de NAD (Nederlandse Arbeidsdienst) vervulde. Een wonderlijke smeltkroes van ‘goed en fout’.

Ed Heijmans heeft die geschiedenis verwerkt in het boek Mag ik dat wel vertellen?

In het licht van de hedendaagse actualiteit vroegen de sprekers zich af of de Nederlandse samenleving de kinderen en kleinkinderen van ‘foute’ ouders inmiddels heeft geaccepteerd. Kan er na 80 jaar bevrijding openlijk worden gesproken over hun ‘foute’ familiegeschiedenis?

Compilatie van de lezing (6,5 minuten)
Volledige lezing
Interview amersfoortgezien.nl

Naar aanleiding van de publicatie van het boek Mag ik dat wel vertellen zijn Jan Wunderink en Ed Heijmans geïnterviewd door Rob Lampe, journalist van het Amersfoortse nieuwskanaal Amersfoortgezien.

Podcast FOUT

Deze aflevering is gewijd aan het verhaal van Jan Wunderink n.a.v. het boek Mag ik dat wel vertellen?

In de linnenkast vond Jan een fotoboek. Hij zag foto’s van zijn moeder tussen Duitse officieren met hakenkruizen. Op dat moment besloot hij: ‘Dit is een geheim’. Het verhaal van zijn vader, die tijdens de oorlog aan de Birmaspoorlijn werkte, mocht er altijd zijn. Maar dat van zijn moeder bleef decennialang geheim. Jaren later heeft Jan zijn manier gevonden om toch te delen over dat familiegeheim. 

Het boek Mag ik dat wel vertellen? is hier te koop.

Interview op radio A1

Op 21 februari 2025 zijn Jan Wunderink en Ed Heijmans n.a.v. de uitgave van het boek Mag ik dat wel vertellen? geïnterviewd op de regionale zender A1. Hieronder is een selectie uit dat programma te beluisteren.

Amoral door Theater Rotterdam

In AMORAL verdiept een tiental Rotterdamse jongeren zich in collaboratie en de generationele gevolgen van tachtig jaar ‘wegkijken’. Ze spreken met drie (klein)kinderen van zogeheten collaborateurs en vertellen hun verhaal. Hoe werkt hun familieverleden door in hun leven? Wat is eigenlijk ‘goed’ en ‘fout’? En wie bepaalt dat?

Zij hebben o.a. gebruik gemaakt van de geschiedenis van Jan Wunderink.
  
Ook dit jaar zetten honderden jongeren door heel Nederland zich in om 4 mei van betekenis te voorzien. In het kader van Theater Na De Dam verdiept theatermaker Jasper Vaillant zich elk jaar in een ander aspect van de Tweede Wereldoorlog dat in de geschiedenis onderbelicht is gebleven. Zo staat Theater Rotterdam niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij het heden.

Kijk hier voor meer informatie.

Nieuwste boek te bestellen

Mag ik dat wel vertellen? is het nieuwste boek van Ed Heijmans en vanaf heden te bestellen. Kijk hier voor meer informatie.

Interview Jan Wunderink bij de EO

Onlangs is Jan Wunderink, zoon van Dob Wunderink en Ans Kroes, de hoofdpersonen in het boek Mag ik dit wel vertellen?, in het programma ‘Dit is de Kwestie’ van de EO geïnterviewd over het openstellen van de Centrale Archieven Bijzondere Rechtspleging. Jan is de initiator van het in boekvorm openbaar maken van zijn aangrijpende familiegeheim.
In dit interview vertelt Jan over het familiegeheim van zijn ouders.

Bekijk het interview met Jan Wunderink.

AudioSnipper

Op de Snipper-pagina was voor het eerst een audioSnipper te beluisteren, geen Snipper om te lezen dus.
Via een natuurlijk gedicht word je meegenomen naar het gevoel Forever Young te zijn.

Tegen beter weten in

Tegen beter weten in is de titel van een nieuw lied van Janco.

Nieuw schilderij
Amaryllis; acryl op doek-140X80 cm

Amaryllis luidt de titel van het nieuwste schilderij; acryl op doek, 140×70 cm.

Snippers

Snippers zijn korte verhalen die regelmatig worden gepubliceerd. De naam Snippers verwijst naar het versnipperde karakter van de onderwerpen, zomaar uit het leven gegrepen.