Benefietconcert

Zondag 19 maart 2023

Aanvang 15.00 uur

Opbrengst gaat naar giro 555
t.b.v. aardbeving Syrië en Turkije

Locatie: Apostolisch Genootschap
Meridiaan 39
Amersfoort

Op zondag 19 maart 2023 levert Janco een bijdrage aan een benefietconcert n.a.v. de aardbevingsramp in Syrië en Turkije. De opbrengst gaat naar giro 555 en zal door het bestuur van het Apostolisch Genootschap worden verdubbeld. De muzikanten brengen pop, klassiek en alles wat daar tussen ligt ten gehore. Neem zoveel mogelijk mensen mee.

Zonsondergang
Schothorst Amersfoort

Zonsondergang in park Schothorst te Amersfoort is een acrylschilderij op een doek van 90×90 cm. Een prachtige sfeerimpressie van het einde van de dag, gecreëerd door het juist toepassen van kleur en contouren.
Dit werk is niet te koop, omdat het in opdracht is gemaakt.

Intervieuw Eemland Actueel

Op 14 december 2021 werd Ed Heijmans geïnterviewd door het programma Eemland Actueel over zijn nieuwe boek Herkansing.

Algemeen Dagblad

Op 11 december 2021 schrijft het Algemeen Dagblad een recensie over de roman Herkansing.

De Bunschoter

Op 8 december 2021 schrijft De Bunschoten een recensie over de roman Herkansing.

Eerste exemplaar door uitgever overhandigd

Het eerste exemplaar van de roman Herkansing is door de uitgever aan Ed Heijmans overhandigd. Vanaf 26 november is dit boek verkrijgbaar in de webshop van Boekscout.nl (gratis verzending).

Portret

‘Portret’ is een nieuw schilderij met acryl op een doek van 90 x 90 cm.
Het vormt een kleurrijke weergave van Anke, de echtgenote van Ed Heijmans, op veertienjarige leeftijd.

Recensie Ken je mij?

De Bunschoter, 29 jan 2021

De lijdensweg van een afstandsmoeder

‘Ken je mij? – Het leven en lijden van een afstandsmoeder’ van Ed Heijmans uit Amersfoort (voormalig leerkracht op basisschool ’t Kruisrak in Bunschoten) is een indringend verhaal over de lijdensweg van een afstandsmoeder.

Het boek beschrijft op meeslepende wijze het leven van Magda van Sloten en Herman Stellingwerf, de zoon die Magda wel kreeg, maar nooit mocht zien. Deze bijzondere roman wordt sinds vrijdag 22 januari uitgegeven.
Het verlangen naar haar zoon beheerste het leven van Magda op dramatische wijze. Het begrip ‘afstandsmoeders’ stond in de naoorlogse jaren voor ongewenst zwangere moeders die werden gedwongen afstand te doen van hun kind, omdat dit beter zou zijn voor beiden.

Nu in de webshop verkrijgbaar

Het nieuwe boek van Ed Heijmans Ken je mij? over het leven en lijden van een afstandsmoeder is nu verkrijgbaar in de webwinkel van uitgeverij Boekscout.

‘Fris’
Nieuw schilderij

‘Fris’ is de titel van een nieuw schilderij uit de serie ‘Schemex’ (acryl, 40X80 cm).
Een mengeling van heldere kleuren wordt afgedekt met een frisse laag van koele druppels. Verfrissing na een regenbui of wellicht een verkwikkende drank met bubbels? Het is aan de waarnemer om er een frisse gedachte bij te krijgen.

‘Onderweg’
Nieuw schilderij

‘Onderweg’ is de titel van een nieuw schilderij uit de serie ‘Schemex’ (acryl, 90X90 cm).

De waarnemer wordt meegevoerd in een veelkleurige reis die gevoelens oproept, mensen wegvoert over wilde blauwe stromen langs impressies van bekende en onbekende oorden. Opgetogen, berustend, fel, donkere diepten, ontwakend groen: een herkenbare reis door het leven, jouw leven? De scherpe waarnemer ontdekt ammonieten, fossiele schelpen als representanten van de eeuwigdurende reis van het leven zelf, overdekt met overzichtelijke en onverwachte wendingen, gemarkeerde kruispunten, soms terugkerend, herhalend, vaak ook verdwijnend in onbekende verten langs felgekleurde markeringspunten. Altijd onderweg.

Snippers

Sinds januari 2020 verschijnen er onder de knop ‘Snippers’ korte verhalen die maandelijks worden gepubliceerd. De titel ‘Snippers’ geeft aan dat het om versnipperde onderwerpen gaat, kwesties die zomaar uit het leven worden gegrepen en met een heijmanssaus worden opgediend.
Wil je de Snippers gratis in je mailbox lezen, stuur dan even een berichtje naar info@heijmansartstudio.nl

Opa Hangbaard

Het nieuwste kinderboek van Ed Heijmans is het vervolg op het kinderboek “De groeten van Hangsnor”. Dit nieuwe avontuur gaat over opa Hangbaard, dat is de vader van kabouter Hangsnor. Hij is een oude, vergeetachtige kabouter. Sommigen beweren dat hij al meer dan driehonderd jaar oud is. Op een dag ontdekt hij dat zijn zakhorloge is verdwenen. De zoektocht naar dit dierbare uurwerk levert bijzondere avonturen op. Leuk detail is dat de afbeeldingen, in tegenstelling tot het eerste deel, volledig in kleur worden uitgevoerd.

Interview radio Eemland

 

Op dinsdag 24 juli 2018 om 9.50 uur was Ed Heijmans te horen in een rechtstreekse uitzending van de actualiteitenrubriek “Eemland 1 Actueel”, te beluisteren op de regionale zenders van Soest, Baarn en Bunschoten. Hij werd geïnterviewd naar aanleiding van het verschijnen van het kinderboek “De groeten van Hangsnor”.

De Bunschoter

Op vrijdag 6 juli 2018 heeft het plaatselijke nieuwsblad De Bunschoter een paginagroot artikel gewijd aan het verschijnen van het kinderboek “De groeten van Hangsnor”.

Den Helder
Een leuk weetje

In Den Helder heb ik familie wonen. Eigenlijk is het familie van de kant van mijn vrouw, maar zo voelt dat nooit voor mij. Jaren geleden, in 1989, gingen we bij hen op bezoek. Ik had mijn schildergerei meegenomen, want ik wilde in de loop van de dag in de duinen gaan zitten om een schilderij te maken. Dat zijn fantastische momenten. Helemaal alleen, het liefst op een plek waar niemand langs komt. Het was me die dag gelukt om zo’n plek te vinden, bovenop een duin met uitzicht op het strand en de zee. In de verte had je uitzicht op De Lange Jaap. Dat is de vuurtoren van Den Helder. Daarvoor zag je de oude kustwachttoren bij Huisduinen. Aan de horizon kon je mooi de Razende Bol zien, een zandplaat voor de kust van Texel. Het schilderen vorderde gestaag. Ik houd van snel werken, dus ik schoot lekker op. Maar als zo vaak in Nederland en zeker aan de kust kan het weer vrij snel omslaan. Boven de Noordzee vormden zich steeds meer wolken met een onheilspellende donkere kleur. Als je eenmaal in de flow van het schilderen zit, weiger je pertinent te geloven dat deze verandering gevolgen gaat hebben voor jou. Zo ook die middag. Ik bleef lekker doorschilderen. Toen barstte de bui los. Echt losbarsten. Het kwam met bakken uit de hemel. Maar niet op de plek waar ik zat. En ook niet op het strand en alles wat ik in de verte kon zien. Nee, ongeveer een kilometer landinwaarts. Bizar!! En zo fascinerend. Of je naar een grijs gordijn keek. Ik heb het met open mond bewonderd. Je raakt daardoor op een bepaalde manier ontroerd en hopelijk is deze emotie terug te vinden in dit olieverfschilderij uit 1989.

Pizzeria
Een leuk weetje

Vele jaren geleden werd ik benaderd door een vrouw die haar kinderen een origineel cadeau wilde geven. De vrouw was getrouwd met een Italiaan. De kinderen wilden een pizzeria openen en hadden daartoe een mooi historisch pand bemachtigd. Ze gingen een aantal weken op huwelijksreis, een mooie periode om een verrassing te verwezenlijken. De verbouwing van het pand was in volle gang. Het verzoek was om een wand in het eethuis te versieren met een schildering van Toscane. Een hele uitdaging, want de muur was een paar meter lang.

Ik heb de opdracht aangenomen. Voorwaarde was wel dat ik eerst een duidelijk ontwerp kon overleggen dat goedgekeurd moest worden door vader. Dat resulteerde in het schilderij dat is afgebeeld. Uiteraard vond ik het best wel spannend toen het schilderij klaar was. Het was dan ook een hele opluchting toen ik van vader het compliment kreeg: “Zo ziet Toscane er uit.”

Drie weken lang ben ik iedere avond aan het schilderen geweest. Door vader, die in het belendende pand ook een eethuis had, werd ik ’s avond van eten en koffie voorzien. Het ontbrak mij aan niets. In de loop van de laatste week kwamen de kinderen thuis. De wandschildering was toen al in een ver gevorderd stadium. Ik hoef waarschijnlijk niet uit te leggen dat de kinderen zeer verrast waren.

Het ontwerp is inmiddels verkocht en hangt nu ergens in een Rotterdamse huiskamer.

Inside information
Een leuk weetje

Kijken naar schilderijen is zeer boeiend. Zelf vind ik het fascinerend om met mijn museumkaart een willekeurig museum binnen te stappen en me te laten verrassen door de onverwachte kunst die je soms tegen komt. Zo kan ik me herinneren dat mijn vrouw en ik in het Limburgse Valkenburg waren en daar ineens oog in oog stonden met het museum Land van Valkenburg, voor Zuid-Limburgse kunst en Valkenburgse historie. De naam van zo’n museum nodigt niet direct uit tot het scheppen van spectaculaire verwachtingen. Des te groter was onze verbazing bij het zien van de rijke variatie aan regionale kunst. We waren er zeer door getroffen en blij dat we de moeite hadden genomen om de expositie te bekijken.

Zo herinner ik me ook een moment dat ik door een van mijn eigen schilderijen aangenaam verrast werd. Het gaat om een aquarel uit 1996 waarop de Sint Servaasbrug in Maastricht te zien is. Mijn jongste dochter, ondertussen zelf moeder van twee levenslustige zoons, deed n.a.v. een tentoonstelling die ik had een opvallende bekentenis. Tijdens het maken van de aquarel moest ik naar het toilet. In die korte periode van mijn afwezigheid besloot zij (ze was toen 13 jaar) om een eigen bijdrage te leveren aan mijn kunstwerk. Zij keek naar de twee lantarenpalen met lichtbollen en dacht: “Moet dat nu zo moeilijk zijn? Dat kan ik ook.” Als je goed kijkt naar de linker slagboom aan het einde van de brug is daar een verdwaalde lichtbol te zien die van de hand van mijn dochter blijkt te komen. Tijdens haar bekentenis verschoot ze aardig van kleur en dat siert haar.

Aan de huidige eigenaar van het schilderij heb ik bij de verkoop dit verhaal ook verteld. De betreffende vond dit een fantastisch verhaal dat het schilderij voor haar extra kleurrijk maakt.

Klik op een afbeelding voor diagalerij.

kunstroute Bunschoten
8 en 9 september 2017

Samen met collega beeldend kunstenaar José van Schellen nam Ed Heijmans deel aan de Kunstroute in Bunschoten. Zij exposeerden gezamenlijk.

Waar: ’t Kruisrak, Vogelpad 3 te Bunschoten

Wanneer: 8 en 9 september 2017

Een vast hoogtepunt van de culturele agenda van het Cultuur Platform is de kunstroute in september. Een activiteit waarbij diverse kunstenaars hun werk presenteren in een veelzijdige route door Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk. Al vele jaren is september het moment dat kunstenaars zich aan de inwoners kunnen presenteren op diverse locaties zoals het Gemeentehuis, winkeliers, horeca en kunstateliers.

Cultureel Café

Op 7 september vond in het Cultureel Café in restaurant De Mandenmaker de officiële opening van de kunstroute 2017 plaats. Na een inspirerende kunstlezing van kunsthistorica Henny Goedegebuure over het thema ‘Geluk’, het thema van de 6e editie van de Kunstroute, vond de aftrap plaats.

Klik op een afbeelding voor een diagalerij.

Tentoonstelling gemeentehuis

In de raadszaal van het gemeentehuis was een overzichtstentoonstelling ingericht met werken van alle deelnemende kunstenaars. Bezoekers van de Kunstroute kregen zo een goede indruk van de veelzijdigheid van de deelnemers. Tevens konden zij zo hun route bepalen langs de kunstenaars van hun voorkeur.

Klik op een afbeelding voor een diagalerij.

Overzicht
tentoonstelling ’t Kruisrak

Op de foto’s geven José van Schellen en Ed Heijmans een overzicht van hun tentoonstelling t.g.v. de kunstroute in Bunschoten-Spakenburg.

 

Interview LOS-tv

Klik op de video voor een interview van de LOS-tv met Ed Heijmans

Klik op een afbeelding voor een diagalerij.

Opening Expositie
13 mei 2017

De opening van de expositie Veldtaferelen in ’t Kruisrak te Bunschoten was een groot succes.
Er was een groot aantal belangstellenden. Zij konden genieten van de klanken van het vier mans ensemble QuatreMen.
De expositie werd op humoristische wijze geopend door Rob Heijmans, broer van kunstenaar Ed Heijmans.
Ook was er een filmploeg van de LOS, de plaatselijk omroep, aanwezig. Kijk hier voor het bekijken van het interview.