Snippers zijn columns of korte verhalen die maandelijks worden gepubliceerd

 

OS

Over opvallende liefdesrelaties

Ik heb een voorliefde voor artikelen waarbij een nieuwsgierig makende titel de reactie oproept: ‘Hè, waar zou dat over gaan?’
Zo kwam ik onlangs in het AD een bericht tegen onder de kop ‘Vrouw die liefdesrelatie heeft met kroonluchter verliest discriminatiezaak tegen krant.’
Het bleek te gaan om de Engelse Amanda Liberty, een vrouw van 35 jaar, die een rechtszaak tegen tabloid The Sun had aangespannen, omdat die discriminerend zou hebben geschreven over haar liefdesrelatie met een oude kroonluchter. De inleiding luidt als volgt:
‘Amanda Liberty (35), een Britse vrouw met een extreme fascinatie voor antieke kandelaars en kroonluchters, heeft een rechtszaak tegen tabloid The Sun verloren. Liberty, die jaren geleden haar achternaam liet veranderen omdat ze smoorverliefd was geworden op een kleine replica van het Vrijheidsbeeld, had de krant aangeklaagd omdat in een artikel spottend was geschreven dat haar aantrekkingskracht voor een 92 jaar oude hanglamp abnormaal zou zijn. “Ik ben gediscrimineerd vanwege mijn seksuele geaardheid”, vertelt ze aan media in haar woonplaats Leeds.’
Het verloop van de rechtszaak is op zich boeiend, maar eigenlijk blijf ik hangen bij Amanda’s liefdesrelatie met een beeldje en een kroonluchter. Over haar warme gevoelens voor de oude verlichting vermeldt Amanda dat zij er momenteel wel een relatie mee heeft, maar nog niet in de echt is verbonden.
Amanda Liberty heeft thuis zo’n twintig kroonluchters en voelt zich gedreven om de ogen van mensen te openen voor erkenning van haar seksualiteit.
“Mijn liefde voor de van oorsprong Duitse Lumière is echt. Ik verwacht niet dat iedereen haar zomaar accepteert,” benadrukt zij.
Het leeftijdsverschil van ruim een halve eeuw tussen haar en de hanglamp hoeft volgens Amanda een goede relatie niet in de weg te staan. Zij is openhartig over haar lesbische verhouding met Lumière, “want ja, het is een vrouw.” Hoe ze haar liefde tot uiting brengt? “Knuffelen, strelen, poetsen en kussen. Haar vormen zijn zo mooi en onweerstaanbaar.”
Ooit heeft ze het Vrijheidsbeeld ingeruild voor de lamp, maar dat vindt Amanda geen probleem. “Daar had ik een open relatie mee toen de kroonluchter in mijn leven verscheen.”
Amanda kreeg jaren geleden de diagnose objectum-seksualiteit (OS), wat inhoudt dat ze daadwerkelijk intieme gevoelens heeft voor een voorwerp.
Dat Liberty niet de enige is bewijst enig onderzoek op internet. Zo vermeldt Wikipedia dat Eija-Riitta Wallis Winther Arja Nikki Lee Eklöf, geboren op 20 maart 1954 in Zweden en overleden op 31 oktober 2015 zichzelf Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer noemde en beweerde getrouwd te zijn met de Berlijnse muur. Ze bedacht de term ‘objectum-seksualiteit’ die de liefde van mensen voor objecten beschrijft.
Tijdens haar puberteit ontdekte Eija haar liefde voor de guillotine tijdens een tv-programma over dit onderwerp. Haar vader maakte voor haar een model en zelf bouwde ze er ook verscheidene op schaal, kleintjes en een hele grote. Eija speelde daarmee door een pop met enig ritueel te onthoofden. ’s Avonds nam ze haar guillotine mee naar bed, waarbij ze haar seksuele gevoelens deelde met het voorwerp.
Dan is er nog Erika Labrie, een bekende Amerikaanse boogschutter, die in 2007 met de Eiffeltoren ‘in het huwelijksbootje stapte’. Sindsdien gaat zij als Erika Eiffel door het leven. Ze kwam de Eiffeltoren voor het eerst tegen in 2004 en voelde een onmiddellijke aantrekkingskracht.
Eiffel staat in de boogschietwereld bekend als Aya en heeft vele internationale prijzen gewonnen. Ze is oprichter van OS Internationale, een organisatie voor degenen die significante relaties met levenloze objecten ontwikkelen. Ze beweert dat haar objectieve relatie met Lance, haar wedstrijdboog, haar hielp om een ​​boogschutter van wereldklasse te worden.
Verliefd worden op een voorwerp kan ook op kleinere schaal. De Zuid-Koreaan Lee Jin-gyu is verliefd op zijn ‘dakimakura’, een gigantisch lichaamskussen dat hij in Japan kocht. Op het kussen staat het beeld van tv-feeks Fate Testarossa, een personage uit de animatieserie Magical Girl Lyrical Nanoha. Ze daten al zes jaar.
De Brit Everard Cunion tenslotte ging in 2000 een relatie aan met zijn levensgrote etalagepop Caroline en heeft ondertussen negen ‘vriendinnen’ verzameld.
OS kan worden gezien als een vorm van fetisjisme, hoewel het bij objectum-seksualiteit puur om de liefde voor het voorwerp gaat, daar waar bij fetisjisme het voorwerp doorgaans een rol speelt in de seksuele relatie met andere personen. Iemand met OS zal het woord fetisjisme dan ook nooit gebruiken.

Het valt me op dat er bij de gevonden voorbeelden van OS liefde op de meest uiteenlopende voorwerpen wordt geprojecteerd, terwijl het heilige object bij uitstek in onze moderne tijd wordt genegeerd: geld.
In april was er naast de coronacrisis nogal veel ophef over de bonus van Ben Smith, de topman van Air France-KLM. Het ging om pak hem beet 1,5 miljoen euro bovenop zijn jaarsalaris van negen ton in een tijd dat de medewerkers van de vliegmaatschappij zich serieus afvroegen of zij hun baan konden behouden. Na wat geharrewar hield hij uiteindelijk een bonus van acht ton over. Ben Smith is helaas niet de enige. Met regelmaat doen de media verslag van topmannen die hun toch al riante jaarsalaris willen aanvullen met astronomische bonussen onder bedreiging van een overstap naar een concurrent, veelal in het buitenland omdat de normen daar veel hoger zouden liggen.
Zouden al deze graaiende en op geld beluste ‘toplui’ soms OS hebben? Een onweerstaanbaar seksueel verlangen naar een relatie met die waardepapiertjes? De vergelijking met Dagobert Duck dringt zich onstuitbaar aan mij op, waardoor ik beelden zie van in geld zwemmende toplieden in hun eigen geldpakhuis. Hun secretaresses hebben zij met klem beopdracht in de agenda ruimte te creëren voor dit soort erotische zwempartijen en ik beeld me in dat het matras waarop zij ’s avonds hun vermoeide lichaam neervlijen is volgepropt met euro’s of andere valuta. En natuurlijk is het naast hen liggende lichaamskussen uitdagend gekleed in een negligé van dollarbiljetten en kronkelt onze topman als een Rupsje Nooitgenoeg door zijn bed.
Maar ja, dat is maar fantasie hè …